מחקרים

מה השמנת יתר וסוכרת סוג 2 עושים להרכב הנגיפים במערכת העיכול?

השמנת יתר וסוכרת קשורים, יחד עם גורמים סביבתיים אחרים, לשינוי בהרכב הנגיפים במערכת העיכול וכי ייתכן ושינוי זה מקושר להתפתחות השמנת היתר והסוכרת

05.12.2021, 15:57

השמנת יתר וסוכרת סוג 2 (Type 2 Diabetes Mellitus - T2DM) נמצאו קשורים לשינויים בהרכב החיידקים במערכת העיכול, אך עדיין יש מידע חסר בנוגע לתפקידו של אוכלוסיית הנגיפים (וירום) במערכת העיכול בהתפתחות מחלות. מטרת מחקר זה הייתה לאפיין את השינויים בוירום של מטופלים עם השמנת יתר עם וללא T2DM.

במחקר השתתפו 128 נבדקים עם השמנת יתר (BMI של 28 ק"ג/מ2 ומעלה), ו-101 נבדקים במשקל תקין (BMI בין 18.5 ועד 23ק"ג/מ2) לצורך ביסוס קבוצת מקרי הביקורת, אשר גוייסו משני מחוזות בסין (הונג קונג וקונמינג). החוקרים אפיינו את אוכלוסיית הנגיפים והחיידקים (וירום ובקטריום) בצואה בעזרת shotgun metagenomic sequencing. וירום ובקטריום במערכת העיכול עצמה ויחסים בין נגיפים לחיידקים הושוו בין קבוצות המחקר.

תוצאות המחקר הדגימו כי נבדקים עם השמנת יתר, ובייחוד אלו עם T2DMי(Obese T2DM - ObT2) מתוך העוקבה שהגיעה מהונג-קונג התייצגו עם הפחתה בעושר ומגוון הנגיפים בהשוואה לקבוצת מקרי הביקורת (p<0.05). זאת בניגוד לעוקבת הנבדקים מקונמינג, שבה לא נצפה הבדל זה. 11 נגיפים, וביניהם Escherichia Phage, Geobacillus Phage ו-Lactobacillus Phage נמצאו בעודף במטופלים עם השמנת יתר (q<0.1). מלבד זאת, זוהו 17 נגיפים אשר נמצאו בשיעורים שונים בנבדקים עם ObT2 בהשוואה לקבוצת מקרי הביקורת (q=0.1). ניתוח אקולוגי נוסף חשף כי קשרי Transkingdom משמעותיים בין נגיפים לחיידקים היו מופחתים בקבוצת מקרי הביקורת ביחס לנבדקים עם ObT2י(p<0.001).

מסקנת החוקרים הייתה כי השמנה מאופיינת בשינוי בהרכב הנגיפים ובהיחלשות בקשרי נגיפים-חיידקים בהשוואה למקרי ביקורת ללא השמנת יתר. השמנת יתר עם סוכרת סוג 2 עלול להחמיר את מצב הידלדלות הנגיפית המקושרת להשמנת יתר, מצב המסמל כי ייתכן והרכב הנגיפים במערכת העיכול משחק תפקיד בהתפתחות השמנת יתר עם סוכרת סוג 2. גורמים גיאוגרפיים גם תורמים לשונות של הוירום במערכת העיכול בנבדקים עם השמנת יתר וסוכרת סוג 2.

מקור: 

Keli Yang, et al. (2021) “Alterations in the Gut Virome in Obesity and Type 2 Diabetes Mellitus. Gastroenterology, October 2021. Vol. 161, Issue 4, p. 1257-1269.E13. doi.org/10.1053/j.gastro.2021.06.056

נושאים קשורים:  מחקרים,  מחלות מטבוליות,  מיקרוביוטה,  השמנת יתר,  סוכרת סוג 2
תגובות
אנונימי/ת
07.12.2021, 10:49

למה למה לעשות דברים מורכבים כל כך? אי אפשר שכל יהיה פשוט?